Soder - Samsun Otizmli Çocuklar Derneği - Tarihçe

Tarihçe

Kurulduğumuz Günden Bugüne SODER
Samsun Otizmli Çocuklar Derneği 2013 yılında ailelerin bir araya gelerek kurduğu hak temelli çalışan bir sivil toplum örgütüdür. 2013 yılından itibaren otizmli bireylerin eğitim, sağlık, sosyal tüm hakları alanında yaşamış oldukları eksiklikleri gidermeye yönelik hak temelli çalışmalar yapmıştır.
Sivil toplum örgütümüz ilk yaptığı çalışma 31.07.2013 tarihli 2013 /20 sayılı karara istinaden engelli çocukların eğitimi hakkında konu ile ilgili dönemin Samsun Valisi Hüseyin Aksoy’a yazdığı yazı doğrultusunda yaptığı çalışmalar ile başlamıştır. Bu yazı sonucunda Canik İlçesinde bulunan Rehberlik Araştırma Merkezinin Samsun merkeze taşınmasını sağlamıştır. Aynı zamanda o dönemde Samsunda ilk kez açılacak olan Özel Eğitim İş Uygulama Özel Eğitim Okulu 3. Kademenin açılmasını sağlamıştır.
25.01.2016 Tarihli Ve 18594 Sayılı TC Aile Ve Sosyal Politikalar Bakanlığının Yazısı İle 03.12.2016 Tarihli Resmi Gazete De Yayınlanan Ve Otizmli Spektrum Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Otizm Eylem Planı Doğrultusunda İlimizde Otizm Meclisi Kapsamında Yetkilendirilen Tek Sivil Toplum Örgütü Olarak 55.025.107/2008-2 Ve 55.025.107/2008-19 Sayılı Yazılar İle Otizm Eylem Planının Uygulanması Konusunda Tespitler Ve Çalışmalar Gerçekleştirmiştir. Yine Bu Konuda Hak Temelli Çalışan Bir Sivil Toplum Örgütü Olarak Samsun Aile Ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde Komisyon Üyesi Olarak Yer Almaktadır..
Türkiye Otizm Meclisi geçen döneminde derneğimiz Otizm Meclis Sekretaryalığı görevi yaparak çalışmalara katkı sağlamıştır.
Türkiye Engelli Çocuk Hakları Ağı Aktif Üyesi Olarak Avrupa Birliğinde Gölge Rapor Çalışmalarına Katkı Sağlamıştır. Aynı Zamanda Türkiye Otizm Meclisi Üyesi, Engelliler Konfederasyonu Üyesi, Otizm Federasyonu Üyesi, Samsun Engelliler Federasyonu Kurucu Üyesidir.
Samsun Otizmli Çocuklar Derneği kurulduğu günden bugüne kadar Samsun da bulunan birçok kamu kurumu ile çeşitli faaliyet ve etkinlikler yapmıştır.
03.06.2018 Tarihinde Kale Mahallesi 144. Sokak No:1 Kat 4 adresinde 2018 Ekim Ayında Engelsiz Yaşam Atölyelerini Kurmuştur. Aynı adresin 2. Katında İlkadım Halk Eğitim Müdürlüğü Destekleri İle Kurs Açıp 6 Halk Eğitim Öğretmeni ile birlikte otizmli bireylerimize ücretsiz eğitimler vermeye başlamıştır. Avrupa Birliği projeleri dahil, bakanlık projeleri gibi bir çok programa ve kuruma proje başvurusunda bulunarak çalışmalarımızın ağını genişletmeyi hedeflemektedir.
25.12.2018 yılında İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Müdürlüğü’ne Yazmış Olduğu “Bu Benim Öyküm “ projesinin kabul edilmesi ile ilimizde çeşitli sokak etkinlikleri yaparak normal gelişim gösteren bireylerle otizmli bireyleri yan yana getirmiştir.
Yine Gençlik Ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Programı 2018/2 Proje çağrısına yapmış olduğu ‘’Otizm Sanat Akademi Merkezi’’ isimli projesi kabul edilmiştir. Burada ilk açılışında 40 otizmli çocuğa ücretsiz 8 alanda eğitimler vermeye başlamıştır. Resim, müzik, halk oyunları, el sanatları, dekoratif el sanatları, spor, akıl oyunları vb. Eğitimlerin yanı sıra gelişimlerinin takip edilmesi için rehber öğretmeni ile toplamda 8 öğretmen ile hizmet vermektedir.
Geçen projeleri ile daha kapsamlı eğitim vermek için; 15.01.2019 Tarihinden İtibaren İlyasköy Mahallesi Şehit Başkomiser Dursun Sutay Sokak No.8 de İlkadım/Samsunda müstakil bir binaya taşınmıştır.
İl bazında hazırladığı Tohum Otizm Vakfından eğitim desteği aldığı Aile Ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünden danışmanlık desteği aldığı ‘’Eksik Değiliz Farklıyız Eğitimle Yanındayız’’ projesi ile ilk olarak otizmli 5 çocuğu ardından 30 çocuğu hedef alarak bir proje gerçekleştirmiştir.
Sayın Emine Erdoğan’ın başlatmış olduğu Sıfır Atık projesine destek amaçlı dönüşüm malzemeler ile çalışmalar yapıp çocuklar ile ileri dönüşüm ürünleri yapmıştır.
Aynı zamanda yerelde ve okullarda otizm farkındalığı oluşturmak adına hazırlamış olduğu Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında ‘’Benim Farklı Dünyam’’ projesi ile 16 ilçede 9 günde 26 farklı okulda otizm farkındalık seminerleri düzenlemiştir.
2 yıldır gerçekleştirdiği ve gerçekleştirmeye devam ettiği Geleneksel Otizm İçin Koş Etkinliği büyük katılım ile gerçekleştirmeye devam etmektedir.
Otizmli çocukların yer aldığı Otizm için Konser etkinliği Samsun Balkan Türkleri Derneği İle Düzenlemiştir.
Yine 2019 yılı içerisinde otizmin renkleri resim şenliği, otizmin kanatları uçurtma şenliği, otizm sokak sineması gibi bir çok farklı etkinlik yaparak kitlelere ulaşmıştır.
Türkiye’de ilk defa olan Otizm Cumhuriyet Defilesini Yesilyurt AVM ile birlikte 29 Ekim Cumhuriyet Bayramında, Yeşilyurt AVM de gerçekleştirmiştir.
Aralık ayının başında Otizm Çalıştayını Samsun Büyüksehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı ile birlikte Avukat Lemi Keleş moderatörlüğünde yapmıştır.
Şuanda ildeki otizmli çocukların ihtiyaçlarını, haklara erişim oranlarına yönelik istatistiksel bir çalışma yapmaktadır. Elde edilen verilen ışığında ildeki kamu kurum kuruluşları, STK’lar ve ilgili diğer kurumlar bilgilendirilecektir.
2020 yılı pandemi sürecinde de resmi uygulamalar ışığında çalışmalarını devam ettirmiş olup, 2020 yılı Ağustos-Aralık aylarında Avrupa Birliği Sivil Düşün Programı kapsamında Otizm ve COVİD-19 isimli bir proje uygulamıştır.
Samsun Otizmli Çocuklar Derneği olarak bir çok kamu kurum ve kuruluşa proje yazmaya devam ediyoruz. Fakat bunların bir süreç olduğunu bilerek çalışmalarımızın kalitesini düşürmeden mücadele etmeye ve çalışmalarımızı artırmayı hedefliyoruz.
Şuan kurmuş olduğumuz Otizm Sanat Akademi Merkezinde çok iyi resim yapan çocuklarımız, çok iyi piyano çalan, şarkı söyleyen çocuklarımız, iyi seviyelere gelmiş bir çok çocuğumuz bulunmaktadır. Ve merkezimiz sadece bize inana ve destekleyen bağışçılarımızın destekleri ile ayakta durmaktadır. İlimizde yaklaşık 1300 otizmli çocuk bulunmakta, bunlar ya kaynaştırma öğrencisi olarak eğitim almakta ya da uygulama okullarında eğitim almaktadır. Eğitim hayatını tamamladığı için evlerine hapsolmuş bir çok çocuğumuzda bulunmaktadır. Otizm Sanat Akademi Merkezinde yaklaşık 60 çocuğa eğitim verilebilmektedir. Yapılan başvuru ise yüzün üzerindedir. Merkezin sürdürülebilirliği ise bağışçıların destekleri ile devam etmektedir.
Samsun Otizmli Çocuklar Derneği 2013 yılında otizmli çocuğa sahip ailelerin kurmuş olduğu hak temelli çalışan ve çocuklarını gözeten bir sivil toplum örgütüdür.
Bizleri yakından tanımak ister misiniz?
 
Çalışmalarımıza Katkı Sunmak İçin:
Samsun Otizmli Çocuklar Derneği
Bağış Hesapları
(Ziraat Bankası: TR80 0001 0002 2263 4124 2450 01 )
Samsun Otizmli Çocuklar Derneği
Soder - Samsun Otizmli Çocuklar Derneği